Entertrainers en YouTubetrainers
Jij gaat vast met veel plezier naar jouw sportschool of gym en leert hopelijk veel van jouw trainer. De trainers van een gym hebben invloed op de sfeer en trainen moet ook een moment van ontspanning zijn. Regelmatig zien wij helaas dat er training wordt gegeven door entertrainers. Dit zijn enthousiaste hobbyisten die een geweldige show maken van jouw les of training, maar veel vakinhoudelijke kennis missen.
Een goede trainer zou verstand moeten hebben van de belastbaarheid van de mensen die hij(of zij) traint. Door kennis te hebben van de belastbaarheid, kan de trainer gerichte trainingen maken en zo veilig trainen zonder blessures. Helaas zien fysiotherapeuten steeds meer mensen in hun praktijk met klachten of blessures die ontstaan zijn binnen crossfit boxen, crossgym, bootcamplessen of in kleine PT studio’s. Crossfit boxen en crossgyms in de omgeving Veenendaal leveren momenteel meer klanten aan fysiotherapeuten dan voetbalclubs en dat terwijl voetbal een blessure gevoelige sport is. Het vak van Personal Trainer is een vrij beroep. Er zijn geen vaste opleidingseisen en elke hobbyist kan zichzelf trainer noemen. Gelukkig zijn er ook veel goede trainingsplekken waar weinig blessures voorkomen.
Entertrainers laten trainingen er spannend uit zien. De training moet spectaculair en heftig zijn. Er worden veel explosieve oefeningen gedaan terwijl de belastbaarheid van leden daar niet op voorbereid is. Voorbeelden van dit soort oefeningen zijn boxjumps, clean&jerks, muscle ups en kipping pull ups. Deze oefeningen zijn spectaculair, maar gevaarlijk vanwege de hoge blessure gevoeligheid.
Bovendien zie je entertrainers ook steeds vaker in reguliere sportscholen. Entertrainers die we ook wel youtube trainers noemen, zijn trainers die een workout van youtube halen omdat die er spannend uit ziet. Deze training is zonder doel of achterliggende gedachte. Helaas gaan dit soort blessure gevoelige trainingen ten koste van de goede naam van goed opgeleide trainers, want die bestaan zeker!
Wanneer jij een goede trainer hebt, kan hij jou uitleggen waarom hij jou een kipping pull up laat doen in plaats van een strict pull up. Hij kan jou uitleggen wat de opbouw is in zijn trainingen en wanneer hij vindt dat jij klaar bent voor een hogere belasting in je trainingen. Dat betekent dat trainingen periodiek opgebouwd worden met een doel.
Wil jij testen of jij traint met een entertrainer (of een schema hebt gekregen van een entertrainer)? Stel hem dan eens de volgende vragen:
- Waarom moet ik deze oefening doen?
- Waarom moet ik de oefeningen in deze volgorde doen?
- Waarom krijg ik deze rusttijd en niet meer of minder?
- In welk tempo moet ik bewegen en waarom?
- Waarom moet ik dit aantal herhalingen doen?
- Wat is de totale trainingstijd en waarom is dat goed?
- Waarom passen deze trainingen bij mijn doel?
Wij weten zeker dat er meerdere trainers in Veenendaal antwoord kunnen geven op deze vragen. Is dat toch niet het geval? Vraag jezelf dan eens af of je met een trainer of entertrainer wilt trainen. En ben jij trots op jouw trainer, tag hem dan hieronder even met een ?
Ga terug naar het overzicht