fbpx
MoviPerformanceGym Veenendaal

MoviKids: Is dat wel veilig?!

×
Ga terug naar het overzicht

MoviKids: Is dat wel veilig?!

Deze vraag horen wij regelmatig sinds wij MoviKids hebben opgezet. Zwemles, judo, turnen of een teamsport zoals voetbal vindt men voor kinderen de normaalste zaak van de wereld. Maar training in een gym roept veel vragen op. Is het veilig of moet je echt voorzichtig zijn?

Ja! Het is veilig, anders zouden wij het niet aanbieden. Maar we leggen jou in deze blog graag wat meer uit over krachttraining voor kinderen.

Leeftijd

Op elke leeftijd kunnen kinderen beginnen met krachttraining. Dit moet wel gebeuren onder goede toezicht, met begeleiding en er moet een opbouw zijn om voorzichtig progressie te bereiken. Onze MoviKids start vanaf 7 jaar. De reden hiervoor is dat kinderen vanaf die leeftijd goed instructies kunnen opvolgen en dit nodig is voor de veiligheid van de training. Om dezelfde reden is de groep nooit groter dan 8 kinderen.

Opbouw in trainingen

Wanneer wij spreken over de opbouw van krachttraining om progressie te bereiken dan bedoelen wij het verbeteren van de coördinatie, fysieke kracht en spiervermogen van het kind. In de wetenschap zijn ze hier ook kort over, krachttraining, onder begeleiding, voor (gezonde) kinderen is veilig.

Te zware fysieke inspanningen geeft bij iedereen kans op blessures, niet alleen bij kinderen. Dat is de reden dat er bij Movi Performance Gym getraind wordt in kleine groepjes en onder toezicht met duidelijke instructies. Zodra de trainingen zwaarder worden, maar de belastbaarheid niet goed genoeg getraind bestaat er altijd een risico op blessures. Daarom werken we ook met MoviKids met een opbouw in de trainingen en zal het gewicht aan de lichtere kinderbarbell langzaam zwaarder worden, maar we zullen nooit maximaal kracht met hen meten.

Krachttraining voor kinderen is dus veilig, maar hoe geven wij de lessen op een veilige manier vorm?

De eerste stap, die ook voor volwassenen geldt, is het houden van toezicht door een goede coach die technisch weet hoe de oefeningen uitgevoerd moeten worden. Daarnaast is het niet ons doel om kinderen (ook dit geldt voor volwassenen) af te matten.  Wij willen het lichaam prikkelen en zo langzaam progressie boeken. In de kinderjaren wordt de basis gelegd voor het plezier in de sport. Daarom is het belangrijk dat kinderen plezier hebben tijdens de training en leren luisteren naar hun eigen lichaam.
Kinderen kunnen alle krachtoefeningen leren. Belangrijk is het leren van de juiste beweegpatronen, hier hebben zij hun hele leven profijt van!. Veel volwassenen moeten ‘opnieuw leren bewegen’ of moeten hun houding corrigeren. Wanneer hier in de kinderjaren aandacht aan wordt besteed, zal dit minder nodig zijn. De techniek is voor ons altijd belangrijker dan de belasting. De kilo’s zullen dus pas komen wanneer de oefeningen technisch goed uitgevoerd worden.

De voordelen van krachttraining (voor kinderen) op een rijtje:

* Motoriek en coördinatie worden verbeterd
* Kinderen ontwikkelen spierkracht dat belangrijk is voor een goed functioneel vermogen
* Het verstevigt de botten
* Het verbeterd de stabiliteit van gewrichten
* Het verhoogt de spiermassa en verstevigd bindweefsel
* Je krijgt er een betere houding van waar je je hele leven profijt van hebt
* Door de progressieve opbouw voorkom je blessures (ook voor andere sporten die naast de krachttraining worden gedaan)
* Je krijgt zelfvertrouwen omdat je steeds iets meer kan
* Het verbetert de cognitieve functies (denken en concentreren wordt gemakkelijker)

Ga terug naar het overzicht
Over ons Movi Performance Gym

Over ons

Movi Performance Gym

Movi Performance Gym is een plek waar je naartoe komt om keiharde resultaten te behalen, hard te trainen, maar ook hard te ontspannen. Of je nou wilt afvallen, sterker wilt worden of aan je conditie wilt werken je kunt altijd op je eigen niveau komen trainen. De overeenkomst tussen alle leden is dat iedereen bereid is om 100% te geven. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op!

Neem contact op

Klantervaringen

Wat zeggen onze klanten

Marieke Beumer
Marieke Beumer
2023-10-05
De gezellige sfeer en (strenge😉) trainers zorgen ervoor dat ik net wat verder ga dan dat ik zelf zou doen. Daardoor ontdek ik dat ik eigenlijk veel meer kan dan ik denk.
aragon991 Vdt
aragon991 Vdt
2023-10-05
Prima sportlocatie voor jong en oud. Begeleiding is goed, ze staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden. Ze bieden verschillende programma's, van persoons gericht tot generaal weekprogramma. Net waar jij behoeften aan hebt. De sfeer is altijd goed. Je wordt gemotiveerd om meer uit jezelf te halen dan je denk dat in je zit. Je merkt en ziet al snel resultaat. Big plus, ze trainen in kleinere groepen dus je kan altijd wel je oefening doen zonder wachttijd.
Rob Bouman
Rob Bouman
2023-10-02
Geweldige sportschool. Elke keer weer een nieuwe training waardoor je je nooit verveelt. Trainingen in kleine groepjes. Zowel de coaches als de andere leden maken de sfeer
Karin Bruin
Karin Bruin
2023-10-02
Goede trainers, altijd gezellig en je wordt echt gemotiveerd om je uiterste te geven. Kortom geweldige sportschool.
Markblankespoor
Markblankespoor
2020-08-26
Inmiddels nu een aantal weken aan het sporten bij Movi Performance. De faciliteiten en begeleiding zijn top. Erg motiverend en persoonlijk! Leuke en afwisselende trainingen. Erg positief dus.
w valkenburg
w valkenburg
2020-08-23
Fijne sportschool waar je in kleine groepen traint waardoor er veel persoonlijk contact is met de trainers en mede sporters.