Sportschool in Veenendaal

Koolhydraten: gezond of niet?!

×
Ga terug naar het overzicht

Koolhydraten: gezond of niet?!

Sommige mensen vragen ons: ‘Zijn koolhydraten gezond of ongezond?’ Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Behalve dat een appel gezondere koolhydraten bevat dan een pak koekjes. Maar goed, we gaan er vanuit dat je dat begrijpt.

Het is maar net de vraag hoe jouw lijf reageert op koolhydraten. Een gezond lijf weet precies wat hij met koolhydraten moet doen, een ongezond lijf heeft er meer moeite mee. In deze blog proberen wij uit te leggen hoe een gezond en ongezond lijf reageren op koolhydraten.

Goed functionerend lichaam
Wanneer je een maaltijd met veel koolhydraten eet, zullen deze koolhydraten door het lichaam worden omgezet in glucose (suiker). Vervolgens neemt het bloed deze suiker op en wordt er insuline aangemaakt. Deze insuline opent cellen voor suiker, zodat cellen deze suiker, met behulp van insuline, kunnen opnemen. Je spieren gebruiken deze koolhydraten als brandstof.

Verzadigd en energiek
Je voelt je nu verzadigd en de hoeveelheid suiker en insuline is weer gestabiliseerd in een normale waarde. Naast dat je je verzadigd voelt, voel je je weer energiek want jouw lichaam heeft weer brandstof.

Efficiënt systeem
Een prachtig efficiënt systeem, maar helaas werkt dit systeem niet bij iedereen zo goed. Sommige mensen worden in meer of mindere mate ‘insulineresistent’. De bekendste vorm hiervan is diabetes type 2. Maar ook als je geen diabetes type 2 hebt, kan je al wel kenmerken van ‘insulineresistentie’ hebben of herkennen.

Minder goed functionerend lichaam
De eerste stappen zijn hetzelfde als bij het goed functionerende lichaam. Het gaat fout op het moment dat het bloed insuline gaat aanmaken. De lichaamscellen van een minder goed functionerend lijf weten niet (meer) goed wat ze moeten doen met de insuline. De cellen blijven gesloten en nemen dus geen suiker op. Het lichaam wil wel dat deze suiker wordt opgenomen en maakt als reactie nog meer insuline aan. Wanneer het lichaam echt geen suiker meer kan opnemen, wordt je bloedsuiker spiegel veel te hoog en zo ontstaat diabetes type 2.

Het kan ook zo zijn dat vetcellen de suikers gaan op nemen. Je vetcellen helpen jouw lijf om de suiker op te ruimen. De koolhydraten zijn dus geen brandstof geweest voor spieren of andere belangrijke functies in jouw lijf. Dit zorgt ervoor dat je na een koolhydraatrijke maaltijd direct weer zin hebt in nog meer koolhydraten.  Je lijf schreeuwt om brandstof en energie, maar dit lukt niet vanuit koolhydraten. Je krijgt een dip en voelt je moe.

Test jezelf
Ben jij benieuwd of jij misschien in meer of mindere mate ‘insulineresistent’ bent, kijk dan naar de checklist hieronder.

0 Na een maaltijd heb je snel weer zin in eten of een rommelend honger gevoel in je buik
0 Jouw slaapritme is onrustig of je slaapt slecht (niet in vaste slaap)
0 Je voelt je vaak futloos en moe
0 Je bloeddruk is aan de hoge kant
0 Na het eten of aan het einde van de middag heb je vaak een dip (slechte concentratie)
0 De waardes van jouw cholesterol zijn niet goed
0 Je hebt vaak zin in iets zoets, vooral na het eten
0 Je hebt overgewicht en afvallen lukt niet
0 Je hebt plaatselijke vetopslag rond je middel (love handles)
0 Je bloedsuiker is aan de hoge kant
0 Je bent regelmatig ziek, zwak of niet fit
0 Je hebt diabetes type 2 of het komt voor in je familie
0  Je bent van Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst (insulineresistentie komt bij deze groep mensen vaker voor)

Zijn er 1 of meerdere punten herkenbaar voor jou, dan kunnen wij jou misschien helpen. Neem gerust contact met ons op!

Ga terug naar het overzicht

Uniek in ons aanbod

Bij Movi kan je voor meer terecht dan alleen fitness- en groepslessen. We hebben verschillende diensten die uniek zijn in de regio. Zo kan je bij ons o.a. Evolve trainen, gebruik maken van ons unieke Hormonal Profiling en is het mogelijk om gebruik te maken van ons Mylogenics programma. Maak een keuze:

Evolve Training

Evolve Training is een uniek small group training concept in Veenendaal. In dit concept train jij altijd onder begeleiding van een personal trainer in een groep van maximaal 6 personen. Binnen dit Evolve Training programma kun jij op jouw eigen niveau werken aan jouw persoonlijke doelstellingen.

Hormonal Profiling

Ben jij ook gaan trainen, je voeding en lifestyle gaan aanpassen omdat je niet tevreden bent met jouw lichaam. Of voel je je lusteloos, depressief, heb je geen energie en zit je gewoon niet lekker in je vel.

Personal Hormonal Profiling (PHP) heeft al meer dan 10.000 mannen en vrouwen geholpen bij het bereiken van hun doelen. Het bevat alles wat je nodig hebt om je beter en energieker te voelen, er beter, slanker, strakker en meer sexy uit te zien.

MYLOGENICS™

De Mylogenics™ is een revolutionaire en veel omvattende test- en behandelmethodiek waarbij het direct boeken van resultaat centraal staat.

Mylogenics™ wordt gebruikt voor:

  • Behandeling blessures en pijnklachten
  • Preventie van blessures
  • Prestatieverbetering

Gebruik nu onze app

Voor het nemen van een proefles als ook het reserveren van lessen en workshops gebruiken wij een app. Deze is zowel te gebruiken op je PC als op je mobiel.

Klik hier om in te loggen


Movi-Performance-Gym-Virtuagym